Verslag 4 november 2006

Onder enthousiast applaus verwelkomen we onze webmaster die via een ereboog van bbc-leden naar binnen komt. Eindelijk is Adrie zover hersteld dat zij de gehele dag bij ons aanwezig kan zijn. Zowel zij als wij zijn enorm blij dat zij weer in ons midden is en die vreugde uit zich in een heerlijke traktatie waar met volle teugen van genoten wordt.
Jopie en Fem doen verslag van hun belevenissen in de bibliotheek van Zutphen tijdens het opbouwen van de tentoonstelling die gewijd is aan onze "Goddijn-modellen", nog te zien tot 2 december.
Een mooie expositie met veel uitleg van de diverse toegepaste technieken. Er zijn al verschillende lovende woorden in het gastenboek geschreven.

Ine en Fem vertellen uitgebreid over de zeer geslaagde boekbindbeurs in Köln die eind oktober gehouden werd, waarbij hen de uiterst gedisciplineerde houding van de Duitse kinderen opviel, zeer in contrast met Amsterdamse kinderen waar ze een week later mee werkten. Bij dit Amsterdamse boekbindproject stuitten zij op diverse problemen, o.a. verlijmen van sheets! De oplossing werd zeer "on-boekbinderig": nieten! Daarna werden de nieten verborgen onder linnen dat om de rug werd geplakt. Vervolgens kwam op het ruglinnen voor en achter het afgwerkte plat en in het boek een scharnierversterking d.m.v een linnen strookje.

Anton oogst alom bewondering met zijn tweede buidelboek, nu met een zilveren slot en een blinddruk op het voorplat. Geïnspireerd door de boeken van Menalda heeft hij de uitvoering van dit buidelboek bewust zeer sober gehouden. Anton is erg enthousiast over het werken met zilver: veel gemakkelijker te bewerken omdat het veel zachter materiaal is dan messing.

Samen met Adrie heeft hij ook nog het Indische receptenboekje "Neeltje" gebonden, met een grandioos resultaat. Het kookboekje heeft de uitstraling van een ouderwetse keukendoek gekregen. Dit effect is schitterend verkregen door het vlechten van stroken grijs en blauw linnen die als platbekleding gebruikt zijn.

Frans toont zijn gedriegde boek en constateert dezelfde problemen die Anton al aangekaart heeft: het scharnieren op twee punten, waardoor het boek niet mooi geopend kan worden. Frans heeft schitterende stijfselmarmerschutbladen gemaakt die door iedereen bevoeld en bewonderd worden. Hij heeft het papier met stijfsel ingesmeerd, daarna met zwarte verf behandeld en er vervolgens met een kam en vorkje patronen in getrokken.


Het gesprek komt weer op de verschillende methoden van driegen en het maken van de gaatjes. Sommigen van ons hebben last van brandgaatjes, anderen niet. Oorzaak moet de manier van boren zijn. Henny en Fem buigen zich over dit probleem en zijn druk bezig met experimenteren om tot het meest bevredigende resultaat te komen. Ze gebruiken de Dremel met een universeel metaalboortje van 1,5 mm en werken met een stapel papier van 13 mm dik.
Bij het op hoge snelheid boren, verbrandt het papier en ruiken we een vieze brandlucht. Boren op de laagste snelheid gaat langzaam door de stapel papier, zonder brandlucht, maar verstopt het boortje en doet het zelfs breken. Hun conclusie is tenslotte dat het beste resultaat verkregen wordt bij boren op snelheid 2. Bovendien moet om de twee geboorde gaatjes het boortje even schoongemaakt worden om de papierresten weg te halen die in het boortje achterblijven. Tevens koelt dan het boortje even af.

Jopie heeft thuis al het voorbereidende werk van gaatjes maken gedaan en kan direct beginnen met het omslingeren van de afzonderlijke katernen. Ze wil de verschillende driegmethoden uitproberen en maakt een klein boekje op de "Goddijn-wijze", door ieder katern afzonderlijk te omslingeren en daarna deze omslingerde katerns op bandjes te binden. Een groter boek maakt ze op de door de Leydsche boekbinder beschreven methode: alle katernen aan elkaar verbinden met de driegsteek.
Deze methode heeft bij ons allemaal de voorkeur, omdat het boek daarna perfect scharniert. Bovendien geeft het naaiwerk een schitterend patroon op de rug.


Marjolein snijdt leren bindingen en maakt er inkepingen in om het bandje er diverse keren door te halen. Maar ze is niet bijster enthousiast over het resultaat. Ze vindt het niet glad genoeg, dus wordt het een paar keer overgedaan. Uiteindelijk kan ze beginnen met het opspannen van deze bindingen op de naaibank, maar ze heeft problemen met de haken van haar naaibank en die worden door Anton en Hans ter plekke opgelost. Handig zulke technische mannen!
Daarna kan ze eindelijk met het naaien van het boekblok van het 3e boekmodel beginnen door met een dubbele rondslag de katernen aan de bindingen te bevestigen.

Anton besluit na uitvoerig overleg het naaiwerk van zijn reeds eerder op touwtjes gebonden boek toch maar los te halen, zodat hij dit boek van Thomas à Kempis kan gebruiken voor het binden van de Frans Band met chemise en foudraal, het 10de boekmodel uit het boek van Goddijn.

Ine doet nog verslag van haar bezoek aan de xylotheek (= boomboekbibliotheek) in kasteel Groeneveld in Baarn en besluit met het geven van interessante internet-adressen waar het een en ander over xylotheken te lezen is:

http://www.rug.nl/museum/collecties/wsn/botanie

http://www.collectieutrecht.nl/view.asp?type=object&id=251&vid=104&tid=-1

http://www.coopmanshus.nl/body.php?page=146

http://hobby.blogo.nl/?comments/495/15452

http://www.cubra.nl/bomen/boomcuriosa/xylotheekfraneker/xylotheekfraneker.htm

http://www.museumserver.nl/museumkrant/editie51/artikel.php3?pagina=3

http://www.wapke.nl/cityscapes/detail.php?id=42

http://members.nextra.at/stewar/adv/monat_9712.htm
collectie Utrecht

collectie Enschedé